Komáre dnes postrekovali v Petržalke, o biopostreku sa neuvažuje

16.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Ak niektoré mestské časti preferujú proti komárom tzv. biopostreky, môžu si postrek urobiť vo vlastnej réžii. Uviedol to primátor Bratislavy na hlasy z Rače, z Karlovej Vsi či Petržalky, ktoré odmietajú súčasné chemické postreky proti komárom.
Ftáčnik dodal, že mesto by takýto postrek muselo najskôr obstarať. "To si môže urobiť ale aj mestská časť, ak by preferovala takýto spôsob, len musí rešpektovať pravidlá verejného obstarávania," uviedol Ftáčnik a dodal, že vie o diskusii, ktorá sa týka technológie a použitia účinnej látky pri postrekoch. "My máme od firmy, ktorá zabezpečuje chemický postrek potvrdenie, že látka v koncentrácii, v akej sa používa, nie je nebezpečná," pripomenul Ftáčnik. Dodal, že mestu sa podarilo v súťaži zabezpečiť postrek za cenu o štyri eurá nižšiu na jednotkovú cenu, ako to bolo v minulosti. Celkové náklady na postrek vyjdú Bratislavu na približne 50.000 eur.
Proti chemickému postreku sa postavil račiansky starosta Peter Pilinský, ale aj poslanci Karlovej Vsi Jaromír Šíbl a Petržalky Elena Pätoprstá.
Namiesto chemického postreku navrhujú použiť na komáre aplikáciu mikrobiálnych prípravkov, ktoré sa aplikujú priamo na larvy komárov na ich liahniskách, mimo obytných zón. Ide hlavne o aplikáciu látky s baktériou Bacillus thuringiensis israilensis.
Starosta Rače Peter Pilinský pre TASR uviedol, že zatiaľ o biopostreku Rača neuvažuje. "Celkovo zatiaľ postrek neriešime, výskyt komárov v našej mestskej časti v týchto dňoch nie je určite kalamitný," uviedol Pilinský.

Vedenie Karlovej Vsi: Riešenie kalamitnej situácie s komármi je správne
Vedenie Karlovej Vsi je presvedčené, že súčasné riešenie kalamitnej situácie s komármi je správne. "Centrálny chemický postrek je najúčinnejším spôsobom boja proti premnoženým komárom," povedal prednosta Karlovej Vsi Rastislav Velček.
Lietadlo dnes postrekovalo územie Petržalky, lokality v blízkosti Dunaja, oblasť okolo Veľkého a Malého Draždiaku, okolie dostihovej dráhy i Sad Janka Kráľa. Rozloha petržalského územia, kde bol vykonaný chemický postrek je viac ako 3-tisíc hektárov a náklady sa pohybujú na úrovni 25-tisíc eur. "Polovicu finančných nákladov bude hradiť metropola z mestského rozpočtu, zvyšnú sumu zafinancuje mestská časť," informoval riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy.
V stredu (15. 5.) sa vykonával postrek v mestských častiach Rusovce, Jarovce, Čunovo, Devínska Nová Ves, Devín a Karlova Ves.
 

Vyberte región